torstai 31. joulukuuta 2020

Paraskit eli vesirinkilät

Vesirinkilät, karjalaisittain paraskit, mukaeltu resepti siis nykyaikaisemmin bagelit (20 kpl)

100 g voita tai margariinia
50 g hiivaa
5 dl vettä
2 tl suolaa
½ tl sokeria
4 dl hiivaleipäjauhoja
7-8 dl vehnäjauhoja
pinnalle: esim. unikon- tai seesamin siemeniä

keittämiseen: vettä, jossa 1-2 tl suolaa


Sulata voi tai margariini. Liuota hiiva reilusti kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola ja sokeri. Sekoita joukkoon hiivaleipäjauhot. Vaivaa taikinaan vähitellen vehnäjauhot, lisää loppuvaiheessa myös sulatettu rasva. Vaivaa taikinaa kunnes se irtoaa käsistä ja kulhon reunoista. Kohota taikinaa kulhossa liinan alla lämpimässä paikassa noin 20-30 minuuttia. 

Alusta taikina huolellisesti. Leivo taikina jauhotetulla pöydällä pitkäksi tangoksi. Jaa tanko 20 palaksi. Pyöritä palat pulliksi ja kohota liinan alla noin 15 minuuttia. 

Kuumenna isossa kattilassa vesi kiehuvaksi. Paina pullan keskelle reikä peukalolla ja venytä rinkeleiksi. Pudota enintään kolme rinkeliä kerrallaan veteen ja keitä noin 30-40 sekunttia. 


Nosta rinkilät reikäkauhalla pellille leivinpaperin päälle, ripottele päälle esimerkiksi unikon tai seesamin siemeniä ja paista rinkilöitä 225 asteisessa uunissa keskitasolla noin 15 minuuttia eli kunnes ne ovat kauniin ruskeita. 

Halkaise jäähtyneet rinkelit. Levitä rinkelin puolikkaille esimerkiksi tuorejuustoa ja täytä leikkeleillä ja vihanneksilla. Voit nauttia rinkilän myös vaikka voilla voideltuna.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti