maanantai 28. joulukuuta 2020

Bataattilaatikkosämpylät

Jouluruokaa on syöty nyt jo niin monta päivää, että alkaa kaivata jotain vaihtelua. Senpä vuoksi leivoin aamusta jäljelle jääneestä bataattilaatikosta sämpyliä. Nesteenä käytin piimäjuustosta jäänyttä heraa, jonka pakastan aina juuston tehtyäni.

Sämpylät, 24 kpl:
½l heraa
4 dl bataattilaatikkoa
50 g hiivaa
8 dl hiivaleipäjauhoja
2 dl kauraleseitä
5 dl venhäjauhoja
1 tl suolaa 
2 rkl siirappia
1 dl rypsiöljyä

Sekoita hera ja bataattilaatikko keskenään ja lämmitä reilusti kädenlämpöiseksi. Murenna hiiva joukkoon, sekoita joukkoon siirappi ja suola. Lisää hiivaleipäjauhot ja leseet samalla sekoittaen. Lisää rypsiöljy, alusta vehnäjauhot vähän kerrallaan taikinaan, kunnes taikina alkaa irrota kulhon reunoista, mutta on kuitenkin vielä pehmeää. 
Peitä taikinakulho leivinliinalla ja jätä taikina kohoamaan lämpimään vedottomaan paikkaan puoleksi tunniksi. 

Vaivaa kohonnut taikina jauhotetulla leivinpöydällä, jaa neljään osaan. 
Alusta taikinapalat huolellisesti ja leivo pötkö, jonka jaat kuuteen osaan. Pyörittele haluamasi muotoisia sämpylöitä.
Peitä sämpylät leivinliinalla ja jätä kohoamaan vielä puoleksi tunniksi vedottomaan paikkaan. Paista 225 asteessa noin 14 minuuttia uunin keskitasossa. Peitä valmiit sämpylät liinalla. Varo, ettet polta kieltäsi kun maistat sämpylää!
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti